Sushi

馃崳 SUSHI馃崳

Hania Kondora.jpg

Sk艂adniki:
ry偶 do sushi
woda
ocet ry偶owy
s贸l,
wasabi w proszku lub pa艣cie
sos sojowy
glony nori
Zalewa i ry偶:
  1. Zalewa sk艂ada si臋 z 200 ml octu ry偶owego, 100 g cukru, 50 g soli. Sk艂adniki wk艂adamy do rondelka, podgrzewamy zalew臋 oko艂o 2-3 minut, a偶 rozpu艣ci si臋 cukier - nie mo偶emy doprowadzi膰 do wrzenia,  odstawiamy po zagrzaniu.
  2. Ry偶 zalewamy wod膮 na 3 minuty, nast臋pnie odcedzamy, i powtarzamy czynno艣膰 oko艂o 5-6 razy, a偶 ry偶 lekko wch艂onie wod臋. Do garnka wrzucamy tyle samo ry偶u ile wody w proporcjach 1 do 1 do garnka, i od momentu zagotowania gotujemy 5-6 minut. Odstawiamy na 10 minut aby odpocz膮艂, zalewamy ciep艂y ry偶, mieszamy aby lekko przestyg艂.

  • Hoso  Maki – Na nori k艂adziemy ry偶, z dodatkowym jednym sk艂adnikiem w 艣rodku i zawijamy w rolk臋, kt贸r膮 tniemy po zawini臋ciu na kawa艂ki
  • Futo Maki -  Na nori k艂adziemy ry偶, z wieloma sk艂adnikami i sk艂adnikiem w 艣rodku i zawijamy w rolk臋, kt贸r膮 tniemy po zawini臋ciu na kawa艂ki
  • California Maki – w tym rodzaju odwrotnie zawija si臋 rolk臋, tym samym ry偶 znajduje si臋 na zewn膮trz
  • Dragon Maki - w tym rodzaju odwrotnie zawija si臋 rolk臋, tym samym ry偶 znajduje si臋 na zewn膮trz dodatkowo na g贸rze k艂adziemy wybrany sk艂adnik
  • Nigiri – ry偶 ugniatami, 艣ciskamy w „艂贸deczk臋”, na g贸rze k艂adziemy wybrany sk艂adnik
  • Temaki - Potrzebujemy kawa艂ek nori i w lewym g贸rnym rogu, na skos k艂adziemy kawa艂ek ry偶u z dodatkami i nadzieniem a nast臋pnie rolujemy.

                                                                    Smacznego馃槉

Komentarze