Murzynek z mikrofalówki

SKŁADNIKI:
    Murzynek z mikrofalówki
  • 3 łyżki mąki
  • 1.5 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • dowolne dodatki: ulubione aromaty, konfitury, powidła, owoce świeże/suszone/kandyzowane, orzechy, przyprawy korzenne
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao dokładnie wymieszaj w niewielkiej misce lub kubeczku. Dodaj jajko, mleko oraz olej i ponownie wymieszaj. Wmieszaj również wybrane dodatki. Otrzymane ciasto przełóż do dwóch kubeczków papierowych*.
Wstaw kubeczki do kuchenki mikrofalowej bez przykrycia. Mikrofaluj na najwyższej mocy ok. 1 minutę 20 sekund. Podawaj na ciepło lub na zimno, bezpośrednio z pojemnika lub po wyłożeniu na talerz.
Uwaga! Czas gotowania w kuchence mikrofalowej mocno zależy od jej modelu, dlatego traktuj podane czasy orientacyjnie.
* Akurat te murzynki robiłam w papierowych kubeczkach. Ale równie dobrze można użyć dwóch kubeczków ceramicznych, albo piec w tym dużym, w którym mieszało się składniki. Należy wtedy nieznacznie wydłużyć czas pieczenia.

Komentarze