Gofry


    馃嵃GOFRY馃嵃


    • Sk艂adniki:
    • 1 i 1/2 szklanki m膮ki pszennej
    • 1 i 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 2 艂y偶eczki cukru pudru lub kryszta艂u
    • 1 艂y偶ka cukru wanilinowego
    • 2 jaja
    • 1/2 szklanki oleju ro艣linnego (np. s艂onecznikowego) lub roztopionego mas艂a
    • 1 i 1/3 szklanki mleka
    • Przygotowanie:
    1. M膮k臋 wsypa膰 do miski, doda膰 proszek do pieczenia, s贸l, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymiesza膰 a nast臋pnie doda膰 jajka, olej ro艣linny oraz mleko. Zmiksowa膰 mikserem na g艂adk膮 mas臋, tylko do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Ciasto mo偶na odstawi膰 aby odpocz臋艂o (na oko艂o 15 minut), ale nie jest to konieczne.
    2. Rozgrza膰 gofrownic臋. Gofry piec przez oko艂o 3 - 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nak艂adamy ciasto chochl膮 i wypuk艂膮 stron膮 艂y偶ki rozprowadzamy ciasto dok艂adnie po ca艂ej powierzchni.
    3. Gofry po upieczeniu odk艂ada膰 na metalow膮 kratk臋. Posypa膰 cukrem pudrem i pola膰 syropem klonowym. Lub podawa膰 z ulubionymi dodatkami np. marmolad膮, d偶emem, owocami i bit膮 艣mietan膮.
    •                                
    • Gofry domowe
    • SMACZNEGO :)

    Komentarze