Ciasto rafaello

Znane i lubiane domowe rafaello, do którego zrobienia zainspirowała mnie Klara Kaszkowiak. To naprawdę fajne ciasto bez pieczenia, składające się z herbatników lub krakersów (wybrałam tę opcję), przełożonych kremem budyniowym.

Ciasto Rafaello
  • 2.5 szklanki mleka
  • 1.5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • ok. 200 g wiórków kokosowych
  • spirytus do smaku
  • 3 duże paczki solonych krakersów
  • przygotowanie:
  • W rondlu lub garnku  z grubym  dnem zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka (1 szklanka) dodaj żółtka i obie mąki. Dokładnie wymieszaj. Połącz z gotującym się mlekiem, dokładnie mieszając by nie powstały grudki. Zagotuj i ostudź. Masła dokładnie utrzyj i nie przerywając dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu. Pod koniec ucierania dodaj wiórki i spirytus.
  • Na blaszce lub w naczyniu do zapiekania układaj warstwami: krakersy, krem, krakersy, masę, krakersy, masę. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
  • Odstaw do schłodzenia w lodówce – najlepiej na noc. Podawaj na drugi dzień.

Komentarze