Ciasto rafaello
Znane i lubiane domowe rafaello, do którego zrobienia zainspirowała mnie Klara Kaszkowiak. To naprawdę fajne ciasto bez pieczenia, składające się z herbatników lub krakersów (wybrałam tę opcję), przełożonych kremem budyniowym.
- 2.5 szklanki mleka
- 1.5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- ok. 200 g wiórków kokosowych
- spirytus do smaku
- 3 duże paczki solonych krakersów
- przygotowanie:
- W rondlu lub garnku z grubym dnem zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka (1 szklanka) dodaj żółtka i obie mąki. Dokładnie wymieszaj. Połącz z gotującym się mlekiem, dokładnie mieszając by nie powstały grudki. Zagotuj i ostudź. Masła dokładnie utrzyj i nie przerywając dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu. Pod koniec ucierania dodaj wiórki i spirytus.
- Na blaszce lub w naczyniu do zapiekania układaj warstwami: krakersy, krem, krakersy, masę, krakersy, masę. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
- Odstaw do schłodzenia w lodówce – najlepiej na noc. Podawaj na drugi dzień.
Komentarze
Prześlij komentarz