Babeczki czekoladowe z popcornem i solonym karmelem !
Babeczki z popcornem i karmelem
Składniki na 12 sztuk babeczek:
- 100 g masła
- 110 g drobnego cukru do wypieków
- 50 g drobnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 duże jajka
- 120 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 120 ml kefiru lub maślanki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do otrzymania bardzo puszystej i jasnej masy maślanej. Dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesianą mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, a następnie wlać kefir lub maślankę. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę do klasycznych muffinów (na 12 sztuk) wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki nakładając do każdej z nich ciasta mniej więcej do połowy wysokości papilotki.
Piec w temperaturze 160ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, chwilę odczekać a następnie przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia.
Solony karmel:
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki wody
- 120 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 30 g masła
- duża szczypta soli
Do małego garnuszka wsypać cukier, dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszać) aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowozłoty.
Ściągnąć z palnika i ostożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Dodać masło i sól. Wymieszać do połączenia. Postawić w powrotem na palnik i pogotować około 30 sekund, mieszając. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Popcorn:
- garść ziaren kukurydzy do popcornu
- olej
- sól
Małą patelnię przykryć cienką warstwą oleju. Mocno rozgrzać, wrzucić pojedynczą warstwę kukurydzy, przykryć pokrywką. Prażyć kukurydzę, zmniejszając moc palnika w momencie gdy jej ziarenka zaczną się otwierać. Po otworzeniu się wszystkich ziarenek (hałas ustanie) ściągnąć z palnika, odkryć pokrywkę, posolić i wystudzić.
Krem o smaku solonego karmelu:
- 125 g masła
- 180 g cukru pudru
- 180 g serka kremowego typu philadelphia
- 80 g solonego karmelu, odmierzonego z przepisu powyżej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodać kremowy serek i utrzeć, do połączenia. Dodać odmierzony karmel i utrzeć, tylko do połączenia się składników.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego dużą ozdobną tylką i wyciskać krem na babeczki. Posypać popcornem a następnie polać pozostałym sosem karmelowym. Odstawić do lodówki na 1 godzinę do stężenia.
Przechowywać w lodówce. 30 minut przed podaniem wyjąć do temperatury pokojowej by krem zmiękł.
Smacznego :-).
Komentarze
Prześlij komentarz