Przepis na szarlotk臋 z kruszonk膮
- Nadzienie: Jab艂ka obra膰 ze sk贸rki, wyci膮膰 gniazdka nasienne i pokroi膰 na kawa艂ki. Do ma艂ego garnka wla膰 p贸艂 szklanki wody i wsypa膰 jab艂ka.
- Krok 2
Dusi膰 ca艂o艣膰 mieszaj膮c do momentu, gdy jab艂ka b臋d膮 mi臋kkie. Na koniec doda膰 10 dag cukru i troch臋 cynamonu. Ca艂o艣膰 poddusi膰 jeszcze oko艂o 5 minut uwa偶aj膮c, 偶eby jab艂ka nie przywar艂y do dna garnka. - Krok 3
Ciasto: M膮k臋 wymiesza膰 z proszkiem do pieczenia i mi臋kk膮 Kasi膮. Nast臋pnie doda膰 reszt臋 cukru, 偶贸艂tka i 艣mietan臋. - Krok 4
Uwaga! D艂ugi proces wyrabiania sprawia, 偶e ciasto b臋dzie twarde, wi臋c nale偶y stara膰 si臋 robi膰 to jak najszybciej. Jedn膮 trzeci膮 ciasta od艂o偶y膰 na kruszonk臋, a reszt膮 odstawi膰 na p贸艂 godziny do lod贸wki. - Krok 5
Po p贸艂 godzinie wylepi膰 sch艂odzonym ciastem sp贸d i boki tortownicy wcze艣niej wysmarowanej Kasi膮. Na koniec ciasto nale偶y nak艂u膰 widelcem i w艂o偶y膰 na 10 min. do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C. - Krok 6
Na tak przygotowanym spodzie u艂o偶y膰 upra偶one jab艂ka, a na ca艂o艣ci powierzchni wy艂o偶y膰 ciasto przeznaczone na kruszonk臋. - Krok 7
Szarlotk臋 piec przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. W zale偶no艣ci od indywidualnych upodoba艅 gotow膮 Szarlotk臋 mo偶na podawa膰 na zimno, lub na ciep艂o z lodami waniliowymi. - Smacznego 偶yczy Wiktoria 艁ojek 馃
Komentarze
Prze艣lij komentarz