Przepis na szarlotk臋 z kruszonk膮

  • 馃嵃 Szarlotka z kruszonk膮 馃嵃    

Sk艂adniki
    ciasto
  • 1 opak.
  • m膮ka pszenna
    500 g
  • cukier
    350 g
  • proszek do pieczenia
    2 艂y偶eczki
  • cynamon
    1 szczypta
  • 艣mietana
    150 dag   

  •  

    Krok 1
  • Nadzienie: Jab艂ka obra膰 ze sk贸rki, wyci膮膰 gniazdka nasienne i pokroi膰 na kawa艂ki. Do ma艂ego garnka wla膰 p贸艂 szklanki wody i wsypa膰 jab艂ka.
  • Krok 2
    Dusi膰 ca艂o艣膰 mieszaj膮c do momentu, gdy jab艂ka b臋d膮 mi臋kkie. Na koniec doda膰 10 dag cukru i troch臋 cynamonu. Ca艂o艣膰 poddusi膰 jeszcze oko艂o 5 minut uwa偶aj膮c, 偶eby jab艂ka nie przywar艂y do dna garnka.
  • Krok 3
    Ciasto: M膮k臋 wymiesza膰 z proszkiem do pieczenia i mi臋kk膮 Kasi膮. Nast臋pnie doda膰 reszt臋 cukru, 偶贸艂tka i 艣mietan臋.
  • Krok 4
    Uwaga! D艂ugi proces wyrabiania sprawia, 偶e ciasto b臋dzie twarde, wi臋c nale偶y stara膰 si臋 robi膰 to jak najszybciej. Jedn膮 trzeci膮 ciasta od艂o偶y膰 na kruszonk臋, a reszt膮 odstawi膰 na p贸艂 godziny do lod贸wki.
  • Krok 5
    Po p贸艂 godzinie wylepi膰 sch艂odzonym ciastem sp贸d i boki tortownicy wcze艣niej wysmarowanej Kasi膮. Na koniec ciasto nale偶y nak艂u膰 widelcem i w艂o偶y膰 na 10 min. do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C.
  • Krok 6
    Na tak przygotowanym spodzie u艂o偶y膰 upra偶one jab艂ka, a na ca艂o艣ci powierzchni wy艂o偶y膰 ciasto przeznaczone na kruszonk臋.
  • Krok 7
    Szarlotk臋 piec przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. W zale偶no艣ci od indywidualnych upodoba艅 gotow膮 Szarlotk臋 mo偶na podawa膰 na zimno, lub na ciep艂o z lodami waniliowymi.
  •   Smacznego 偶yczy Wiktoria 艁ojek 馃

Komentarze