Pizza w kształcie serca
Cześć, dzisiaj zrobimy włoską pizzę w kształcie serca . Pizze można spodkać w różnych kształtach , jednak serce pasuje chyba najlepiej na zbliżający się dzień matki . Może być to dobry pomysł na śniadanie , obiad lub kolację w tym dniu .
Przepis na pizze włoską
Składniki :
spód
- 25 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 250 g ciemnej mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
wierzch
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- plastry salami
- ser mozzarella
- papryczki pepperoni
- liście świeżej bazylii
1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Dodaj do nich dwie łyżki mąki i cukier, dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z solą. Zrób wgłębienie w środku i wlej w nie wyrośnięte drożdże. Wymieszaj składniki, na koniec dodaj oliwę. Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i zacznij je wyrabiać dłońmi. Kiedy stanie się gładkie i elastyczne, ulep z niego kulę i odstaw je na godzinę do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką.
3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części - jedną możesz zamrozić lub zrobić dwie pizze. Rozwałkuj je na stolnicy posypanej mąką i uformuj w kształt kropli wody. Zagnieć rogi pizzy na szczycie kropli (czyli dole serca), następnie połóż palec wskazujący przy dolnej krawędzi kropli i skieruj go ku górze, by stworzyć kształt serca. Przytrzymaj go przez chwilę, po czym delikatnie zagnieć rogi całej pizzy.
4. Przełóż pizzę na blachę do pieczenia i wstaw do maksymalnie rozgrzanego piekarnika na ok. 10-15 minut. Po tym czasie spód będzie gotowy. Rozsmaruj na nim pesto lub sos pomidorowy.
5. Pizzę posyp ulubionymi składnikami. To mogą być plastry salami w kształcie serc! Polecamy też papryczki pepperoni i, obowiązkowo, górę sera.
Nie zapomnijcie o dniu Mamy (26.05) !
Smacznego , Wiktoria !
Komentarze
Prześlij komentarz